2010. október 14., csütörtök

Gemini projekt 11. hét

11 hetesek lettek a magzatok. Igen, mostantól beszélhetünk magzatokról. Véget ért embrionális korszakuk! Egyre közelebb kerülünk ahhoz hogy biztosan meg is maradjanak. Az ördög mint tudjuk sosem alszik....de remélem nem fogom megbánni, hogy kicsit talán korán indítottam útjára a blogom ezen részét. Annyi rosszat hall az ember sajnos....ráadásul én még kicsit túl is izgulom magam. De reméljük semmi nem jön közbe, eddig minden jel bíztató, nem utal semmi sem arra, hogy aggódnunk kellene.
Múlt héten megkezdtük a védőnős időszakot, megnyitottuk a terhes könyvet,  amiben rögzítve lesznek az elkövetkező vizsgálatok eredményei.
Mai napon a védőnőnk családi látogatáson volt nálunk. Gondolom tudniuk kell, hova jön a gólya, milyen körülményekre számíthatnak az újszülöttek. Védőnőnk egy fiatal, pályakezdő csajszi, most nyár végén állt munkába. Remélem hogy a frissen tanultaknak több hasznát vesszük, mint a tapasztalatának hiányát. (mint kiderült édesanyám még tanította is anno egy évet, remélem figyelt az órákon :) ) Valakin meg kell hogy tanulja a szakmát, nemigaz? Hát most mi lettünk azok :)
Nos mi is történik a magzatokkal ebben az időszakban? Megindul a gyors fejlődés. Innentől kb a 20. hétig még gyorsabban növekszenek majd mint eddig, ami persze eddig sem volt lassú, hisz gondoljunk bele, hogy 10 hét alatt a mikroszkópikus méretből 3cm-esre nőttek.
A magzatok füle elkezd fölfele vándorolni a nyaktól a fej oldala felé. A fejük most még a teljes testhosszuknak majdnem a fele! (ííííjjjjj) Ez azért van, mert legelébb az agy fejlődik ki, aztán jöhet a többi testrész.
Megindul a belek fejlődése, ám egy részük most még benyúlik a köldökzsinórba. Funkciójuk még nincs, az majd később alakul ki, de már vannak, és ez is valami! :)
Elkezdenek megjelenni a külső nemi szervek! :) De hogy mi lesz belőlük, azt még nem lehet tudni, csak majd kb 8 hét múlva.
A két szem az arc közepére vándorolt, és megjelentek a szemhéjjak. Kezdenek emberi arcot ölteni :)
Legközelebb jövő héten megyünk ultrahangra, de én már alig várom. Nagyon lassan telnek a napok ilyen szempontból. (más szempontból meg olyan gyorsan telik... és mintha gyorsulna...tegnap még egyetemista voltam....tegnap....7 éve)
Viszont mostanra már mindenki számára világos, hogy párom áldott állapotban van. Ahhoz képest hogy egészen lapos hasa volt, mostanra így néz ki:
De hogy ne örülhessen felhőtlenül az ember, íme egy kis fekete leves szeretett hazánk, Magyarisztán bürokráciájából. Történt ugyanis, hogy párom veszélyeztetett terhes. Így a háziorvosnak ki kellene írnia táppénzre. Igenám, de ő csak 150 napra írhat ki egyhuzamban beteget. Hoppá! Abból ugyan nem jön ki a teljes terhesség ideje, ezúton szeretnék gratulálni azoknak a honatyáknak, akik kimatekozták ezt. Még az OEP-nél sem tudtak semmi biztosat mondani, pedig az ügyfeles nő segítőkészen fel is hívott több orvost míg ott voltunk. Valahogy megoldottuk volna....de megoldódott magától. Ugyanis kiderült, hogy a GYED-et a szülés előtti évben keresett fizetés alapján állapítják meg, amiben jelen esetben bele számít a táppénz is. Magyarul az év második felére párom fizetésének csak a táppénzt tekinti az OEP, azaz tényleges fizetésének 60%-át! 
Ezért hát veszélyeztetett terhesen vissza volt kénytelen menni dolgozni év végéig, hogy normális GYED-et kapjunk ne csak zsebpénzt.
Remélem olvassa ezt egyszer majd valami főokos is, és újragondolják majd a családtámogatás ezen részét, mert elfogadhatatlan, hogy valaki veszélyeztetett terhesként nem küldhető táppénzre teljes terhességi időre, de ha mégis, akkor meg normális GYED-et ne kapjon a táppénz alacsony szintje miatt.
Az igen tisztelt jogalkotóknak ezúton üzenem, hogy bekaphatják a bal herémet! (és most még finom voltam és nőies...)
Elszaladt velem a ló kicsit így a végére...de hát hogyne szaladt volna. Legközelebb egy hét múlva írok a témában, remélhetőleg újabb ultrahangos felvételekkel tarkítva. 


8 megjegyzés:

  1. Ez az utolsó bekezdés elég durva. Éljenek a jogalkótó SZAKÉRTŐ honatyák! Na az ilyennek kívánom hogy hasonló problémákkal szembesüljön.

    VálaszTörlés
  2. Sziasztok!
    Elösször is gratula a gyerekekhez!
    Sajnos ismerős a helyzet, amiről írsz. Nekünk is hasonlóképpen kellett szembesülni a dolgokkal. Reméljük azért minden rendben lesz,és kb 6 hónap múlva együtt iszogatunk a legkissebb Túza porontyok egészségére :)!

    VálaszTörlés
  3. Köszi Bögesz, köszi Barni!
    Hát nagyon régen nem voltam már részeg, de remélem a tejfakasztóra nem fogok emlékezni! Tervben van egy elázás :)
    Ja és Barna: beszélnünk is kell majd a Gyás, Gyed rejtelmeiről...hátha tudsz még segíteni pár kiskapuval! :)

    VálaszTörlés
  4. Ez azért durva. Amúgy is minden az ellen van, hogy az ember gyereket nemzen, de ezt azért nem gondoltam volna. Néha úgy érzem magam, mint Trevorék a Hülyék paradicsomában: http://www.youtube.com/watch?v=PSROlfR7WTo

    Mindenesetre örömmel olvasom mindegyik bejegyzésed. Legalább tudom, hogy mire fogok számítani. Amúgy látszik, hogy elégé beleástad magad a témába. Mondjuk meg is értem.

    VálaszTörlés
  5. Bizony Scoo, rajta vagyok a témán rendesen. És örülök ha segítek vele az utánam következőknek. Úgyhogy a többi bejegyzést is próbálom a gyerekek fejlődése mellett, egyéb hasznos infóval is tarkítani.
    Stay tooned :)

    VálaszTörlés
  6. Ja, és a videó nagyon odabaszós Scoo! :)

    VálaszTörlés
  7. Szia.
    Gratulálok az ikrekhez, hatalmas élmény 2 babával várandósnak lenni...és amikor megszületnek...
    Engem is elakartak küldeni táppénzre, mert veszélyeztetett terhesnek számítottam, mert ugye ikrek voltak a pocakban...csak nem értettem miért???hiszen sokkal jobban voltam mint egyik-másik 1babás nő...27.hétig dolgoztam, utána egyedül mentem bevásárolni kocsival, ekkor még bőven vezettem...a dokinőm nem hitte el a vizsgálaton, hogy ilyen jól vagyok...nem is feküdtem szülés előtt 1 percet sem a kórházban. Attól mert iker terhes a nő, nem kell egyből ágyba dugni, ha amúgy minden rendben van vele...persze ha gond van az más kérdés...
    Több ismerős anyuka azt mondta hogy ő örült volna ha ilyen jól viseli a várandósságot 1 gyerekkel...semmi hányinger, semmi rosszullét, semmi lábdagadás, semmi levertség...

    VálaszTörlés
  8. Összességében azt mondhatom Eri is nagyon jól viselte szerintem. Minden elismerésem az övé. És azóta is, hisz a hétvégén már 5. hetüket töltötték be a csajok, és Eri jól veszi az anyaság akadályait is! Mindenkinek hasonló jó élményeket kívánok összességében a terhesség alattra is (kivéve a végén a 6 hét kórházat) és ifjú szülőként is! :)

    VálaszTörlés