2010. október 11., hétfő

Tőzsdecápák 2

Elöljáróban annyit, hogy az első rész a maga idejében jobb volt. Annak ugye úgy volt vége, hogy Bud Fox (Charlie Sheen) börtönbe juttatta mentorát, aki át akarta toszni. A mostani folytatás 8 évvel későb indul, ahogy Gordon Gekko (Michael Douglas) a manipulátor szabadul a börtönből. 

Eleinte el vagyunk altatva, hogy megváltozott, megjavult, és átértékelte a dolgokat. Erről könyvet is ír, ami nagy népszerűségnek örvend. Közben bepillantást nyerhetünk lánya, Winnie (Carey Mulligan) és feltörekvő bróker vőlegénye, Jacob (Shia LaBeouf) életébe. (hozzáteszem nekem q-ra unszimpatikus a csávó....nemtom miért de nem szeretem) Hogy-hogynem a fiatal ambíciózus brókert a vén dörzsölt Gekko a családi béke kedvéért szárnyai alá veszi, persze titokban. Mivel az ifjú titán bosszúszomjas, korábbi főnöke halála miatt, lepaktál Gekkóval, hogy bosszút is állhasson, hogy a menyasszonyának is bizonyíthasson, és hogy kis pártfogolt fúziós befektetése is binduljon. Peeeeersze, mindent akar a hülegyárek. Aztán jön a kopp. Gekko nem változott :) Úgy tossza át a gyereket a palánkon, hogy csak gy csattanik :)
Egy valami lágyíthatja meg szívét....talán. Hogy nemsokára unokája fog születni. De vajon megtörik e a jégpáncél a szívén?
Egyetlen jó mondanivalója van a filmnek: A mostanság nagy divatos "zöld" energia is csak egy szétpukkanásra váró buborék. Azaz ami megesett a biztosítókkal, bankokkal, az megeshet idővel az energiaszektorral is. Úgyhogy a gazdasági válságosdi egy periódus. '29 után 2008 ban is elérte a világot az összecsuklás. Az utóbbi időben elég sok figyelem fordul az energiaszektor felé, mivel a kínaikak energiafelhasználása 10 éven belül 40%-al nő, a világ energiaigénye 50%-al. (a számoak most hasrapacsiból írtam, lehet nem pontosak) Ezért most nagy a mozgolódás az ilyenirányú befektetések körül. Gekko megmondja a frankót: ez is túl lesz értékelve, és be fog omlani ha nem vigyázunk.
Nem egy nagy film sajnos... ez is csak egy átlagos második rész....ráadásul 23 évet kellett rá várni. Az imbd-n az első rész 7,3, a mostani 6,7 pontra áll. Én az első részt 7,0-ra a másodikat 5,5-re értékelném.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése