2010. október 11., hétfő

Touching the Void

Zuhanás a csendbe. Két fiatal hegymászó embertpróbáló története. S a legdurvább, hogy megtörtént eseményeket mutat be!
1985-ben megpróbálják megmászni a közel 7000 méter magas Siula Grande nyugati falát. Ez még soha senkinek nem sikerült előttük. Simon és Joe küzdelmes útja felfelé sikerrel jár, de a visszaúton Joe alatt beszakad egy hópárkány és durván eltörik a lába. Társa megpróbálja egy kötél segítségével leereszteni sérült társát, de ez szinte lehetetlen vállalkozás, mikor zsákutcába jutnak Simonnak döntenie kell: vagy mindketten meghalnak, vagy menteni próbálja saját életét.... nincs mit tennie, elvágja a kötelet...
Folytatja az utat lefelé egyedül. Joe azonban nem hal bele az esésbe. Csodálatos módon megmenekül, s rájön, egyedül kell lejutnia a hegyről. Az ő küzdelmes lejutását kísérhetjük végig.
Úgy kell nekiállni a filmnek, hogy ez valójában nem is film. Olyan inkább mint egy hangoskönyv, mozgóképpel színezve. Mint egy dokumentumfilm. Értékelni nahéz, mert mind film, nem nagy eresztés, de mint mondanivaló, mint könyv, úgy meg nagyon durván jó!
Az imbd-n 8,1/10-re áll több mint 11.000 szavazó véleménye alapján. Be kell hogy álljak hát a sorba nekem is. Megér ennyit a film, de nem mint film, hanem mint történet. Úgy simán.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése