2010. október 3., vasárnap

Before the Fall (Napola)

Magyar címe: A Führer elit csapata.
Ez már sejteti hogy miről is lehet szó a filmben. De csak sejteti, mert valójában ez nem egy háborús film. Sokkal több annál. Persze egy háborús filmnek sem kell feltétlenül akciódúsnak lenni, lehet érzelmes, tartalmas is. Nos ez különösen igaz erre a műre. Nagyon jó film! Egy fiatal srácról szól, akit kivételes sporttehetségének köszönhetően beválasztanak egy elit iskolába, ahol a 3. Birodalom jövőbeli kihelyezett vezetőit képzik ki. A srác családja azonban nem örül a lehetőségnek, s hogy fiukat a náci párt szárnyai alá venné. Apja jó munkásembert szeretne nevelni fiából, gyakornoki állást szerez neki a gyárban ahol ő is dolgozik. De fiát az eltiltás sem állíthatja meg, így meglép otthonról, hogy beállhasson a legjobbak közé.
Első napjai a bentlakásos iskolában hasonlóképpen telnek mint bármely más iskolában tellne: ismerkedés a szobatársakkal, rivalizációk, házirend megszokása, és órákra járás. Mindemellett neki külön feladata is van: felkészülni az iskolák közti ökölvívó versenyre, hogy győzelmével iskolájának visszaszerezze a hírnevet.
A film nem kicsit hajaz a "Holt költők társasága"-ra. Csak míg ott kicsit több az irodalom, és kevesebb a testnevelés, itt pont fordítva van. De a lényege nagyon hasonló. Fiatal fiúk önnálósodásának lehetünk szemtanúi, miközben bizony kiderül, hogy a felnőttek által követett elvek mindegyikével nem értenek maximálisan egyet. Ahogy ott is, itt is végigkövethetjük, amint egyikük ellene fordul az elvárásoknak. A barátok próbálják menteni a helyzetet, de a tragédia elkerülhetetlen....és a jól felépített iskolai rend megborul. Jó kivetítése ez az ekkorra már bomladozó német uralomnak. '43-at írjuk már, s érezhető, hogy a fajelméletek, a cél mindenáron való elérésének nem minden német a híve.
Igaz barátságok születnek a filmben, s ez az ami még fájdalmasabbá teszi a főszereplők helyzetét. 
Nagyon jó, elgondolkodtató, mélyenszántó kis ifjúsági regény. Ajánlom minden II.VH témáját szeretőnek, és a diákregényeket szeretőnek.
Az imbd 7,5/10 pontozásával maximálisan egyetértek, a film hozza  ezt a pontszámot, nem is alulról érintve szerintem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése