2010. október 3., vasárnap

Outland

Magyar címe Gyilkos bolygó. Nem mai film, 1981-es gyártású, szóval mára már antik :)
Alapvetően egy sci-fi, ám mégis inkább egy krimi, holott a hivatalos meghatározása thriller. Annyiban thriller, hogy feszültséggel teli, annyiban sci-fi, hogy az űrben játszódik, egy titánium bányászati telepen, az Jupiter Io nevű holdján. Ennek csak annyi jelentősége van a történet szempontjából, hogy egy zárt kommuna életébe nyerünk betekintést, ahol a külvilággal csak a menetrend szerint közlekedő áruszállító hajók jelentik az egyetlen kapcsolatot. A videófonon kívül persze... Nos erre a telepre érkezik meg O'neil marshal (Sean Connery) hogy átvegye a rendfenntartó erők parancsnokságát.
Hamar kiderül számára, hogy a telepen nincs valami rendben. Egyre másra következnek be öngyilkosságok, és erőszakos cselekmények, amire nincs érthető magyarázat. De ahogy a nyomozás halad, fény derül az igazságra, amit azonban nem egyszerű megoldani, hisz a korrupt felső vezetés is nyakig benne van a szószban. Főhősünknek választania kell: félre áll, vagy rendet tesz a telepen, ami akár az állásába, vagy az életébe is kerülhet. Sejthetitek, hogy a marshal szembe száll hát a bűnözőkkel, tudván azt, hogy ezzel egy kártyavárat dönthet össze, s az eddig jól működő, nagy bevételt termelő bányatelepek rendje is megborulhat. Izgalmas hajsza veszi kezdetét, ahol a tét nemcsak az igazság napvilágra juttatása, hanem saját lelki békéjének megtalálása is.
Szeretem a 80-as éveket ilyen szempontból. Izgis űrös filmek kora ez. Gondolom a hidegháború az oka, hogy ekkor még bizony foglalkoztak az űrben való jövőbeli élet lehetőségével, s egyre másra jöttek ki a jobbnál jobb sci-fi filmek. Mára ez a téma már kuriózum. A Moon című alkotásig nagyon nem is volt hasonló a rendszerváltás óta. Persze volt (pl Solaris feldolgozás) de jelentősen kevesebb, mint '80-'90-ig. Aki szereti az ekorabeli sci-fiket, vagy egy kis krimire vágyik, annak nagyon jó kis film lehet ez, és még nosztalgiának sem utolsó. Gyerekként én rengetegszer láttam már, így öröm volt újra megnézni.
Az imbd-n 6,4/10-re áll a film, s ezzel nagyjából egyet is értek, pláne hogy elég nagy benne a noszti faktor :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése