2010. október 11., hétfő

Das Experiment

A kísérlet. Idén gyártották le az amcsik a hasoncímű filmjüket, de az állítólag nem sikerült olyan jól, mint az eredeti 2001-es német film. A témáról hallottam már pszichológiából.
1971-ben egy Philip Zombardo nevű szociálpszichológus a Stanfordi Egyetemen az engedelmességet és az agressziót kívánta vizsgálni, és ezért az egyetem egyik folyosójából ideiglenesen egy börtönt alakítatott ki, ahova 24 önkéntes vállalkozó férfit zárt be - a tervei szerint - 2 hétre. 


A jelentkezőket tesztekkel szűrték ki, úgyhogy mind a későbbi "rabok", mind az "őrök" pszichológiailag normális személyiségek voltak. A kísérletet a 7-ik nap után abba kellett hagyni, mert erős depresszió, félelemérzet és személyiség-vesztés lépett fel a "raboknál", ezzel szemben az "őröknél" erőszakos és szadista viselkedés, illetve erős túlkapások voltak megfigyelhetőek.
Kicsit rémisztő a film abban az értelemben, hogy bemutatja, mivé fajulhat el egy egyszerűnek tűnő kísérlet is (a film persze nem egy-az-egyben dolgozta fel az eredeti kísérletet), vagyis mire képes egy "normális" személyiségű ember, ha más emberek ideiglenesen alá vannak neki rendelve.
Az imbd-n az új amcsi verzió 6,3-ra, ez az eredeti német alkotás 7,9/10-re áll. Nem tudom milyen lehet a "re" verzió, de örülök hogy a német verziót néztem meg. 7,9/10-re simán tudom értékelni mint filmet. A mondanivalót még többre is, akár 9,0-ra is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése