2010. november 14., vasárnap

Besouro

A film a Capoeiráról szól. 1924-ben járunk. A rabszolgaságot már 40 éve eltörölték délamerikában, de a feketék még mindig rabszolgaként dolgoznak. Szabadok ugyan, de csak névileg. Tiltva van nekik mindenféle összejövetel, többek között ősi táncos harművészetük is, a Capoeira.
A falu Capoeira mesterét a helyi földek ura megöleti, hogy a csoportban félelmet keltsen. Legjobb tanítványa azonban átveszi a helyét, és folytatja harcát az elnyomás ellen. Először elvonul, s a szellemvilágban járva megérti a Capoeira lényegét, hogy aztán átszellemülten visszatérve rendet tegyen a faluban. Egyszemélyes harcának köszönhetően a falu újra reményt kap, meglátják benne régi mesterüket. Ám küzdelmének célja csak önfeláldozás útján érhető el. Halálával azonban a népbe ültetett mag sarjadni kezd. Pár évvel később már elfogadottá válik, 15 év múlva szabadon űzhetővé, és 2008-ban Brazília örökségévé nyilvánítják a Capoeirát.
Nem egy nagy eresztés a film, szóval csak Capoeirásoknak ajánlom igazán.
Az imbd-n 319-en szavaztak, összesítve 6,0 pontot adva a filmre. Nálam ez egy kicsit lejjebb lenne....valahol a 4,0 köré helyezném a filmet. Kihagyható darab.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése