2010. november 16., kedd

2010.11.14. Black Hawk Down 2

A múltkor nagyokat áradoztam a Resistance játékról... de meg kell mondjam a mostani játék semmivel sem volt rosszabb! A Molon Labe-nek köszönhetően egy nagyon állat kis játékon vehettünk részt, sok kontakttal, fegyelmezett játékosokkal, és az égieknek hála gyönyörű időben. A játék ezúttal nemes célokat is szolgált, adományként fel lett ajánlva egykori airsoftos társunk családjának, aki tragikus körülmények között pont egy játékon vesztette életét (ha jól tudom infarktust kapott...).
Mint az a játék nevéből sejteni lehet, a történet alapja a hasonszőrű címet viselő film: A sólyom végveszélyben. De nézzük a kiírást:

"Az amerikai hadsereg különleges egységei bevetésre indulnak: a szomáliai békefenntartás keretében akarják letartóztatni az ország legrettegettebb hadurának kegyetlen alvezéreit. Ám a háborús zűrzavar és a balszerencse csapdába csalja őket: ultramodern Black Hawk - vagyis Sólyom - helikoptereiket lelövik, ők maguk pedig ott maradnak körülvéve, százan ezrek ellen a zűrzavaros vidéken. A Delta Force elve, hogy nem hagy hátra sebesülteket. Inkább újabb mentőegységeket vet be, és ezzel kezdetét veszi az a 15 órás, 18 amerikai katona életébe kerülő csata, mely végleg romba döntötte a romos várost.
Egyszerűnek látszott. Már ha valamire egyáltalán lehet ezt mondani a háborúban. Két olyan főtisztet kellett elfogni és kihozni egy, a szomáliai Mogadishu belvárosában lévő épületből, akik a rettegett szomáliai hadúr, Mohamed Farrah Aididnak, a Hadr Gibr klán fejének közvetlen környezetéhez tartoztak. Az Aidid vezette Hadr Gibr klán még polgártársai éheztetésétől és meggyilkolásától sem riadt vissza, hogy mindenáron fenntartsa hatalmát az egyre inkább az anarchia felé sodródó Szomáliában. Az amerikai katonák az ENSZ nemzetközi alakulataival érkeztek az országba. Az volt a feladatuk, hogy megpróbálják fenntartani a békét, és enyhítsenek a Kelet-Afrika népeit sújtja szörnyű éhínségen, amely addig már 300.000 áldozatot követelt. Sok ember nem is az éhínségtől pusztult el, hanem az Aididhez hasonló kegyetlen hadurak emberei ölték meg őket, mert megpróbáltak hozzájutni az országba küldött segélycsomagokhoz. A Habr Gidr klán egyik válaszlépése az ENSZ katonai jelenlétére az volt, hogy lesből megtámadtak 24 pakisztáni ENSZ-katonát, és szabályosan kibelezték őket.
Aidid két főemberének foglyul ejtésétől az Egyesült Államok azt remélte, így meggyengíthetik a hadúr hatalmát. 1993. október 3-án William F. Garrison tábornok parancsára megindult tehát a túszejtő akció. A célszemélyeket Mogadishu belvárosából, a Hawlwadig úton lévő Olympic szálló melletti épületből kellett elrabolni. A terv szerint négy külön osztagban 75 rangernek kellett kötélen leereszkednie négy Fekete Sólyom típusú helikopterről, hogy fedezze azt a 40 Delta Force kommandóst, akik behatolnak az épületbe, foglyul ejtik a célszemélyeket, és a Hawlwadig úton végighaladva a 12 terepjáróból és teherautóból álló konvojhoz viszik őket, amely aztán, a várostól öt kilométerre, az Indiai-óceán partján fekvő, amerikai katonai bázisra szállítja őket. Az akció délután 3 óra 42-kor kezdődött, és a tervek szerint 45 percig, legfeljebb egy óráig tartott volna. Az infraszemüvegeket és az egyéb speciális felszerelést a katonák a bázison hagyták, mondván, úgysem lesz rá szükség. Ám amikor 20 percen belül a Sólyom 6-1-es és a Sólyom 6-4-es helikoptert is lelőtték, a villámakció mentőakcióvá lett. A város felbolydult, és az amerikai katonák hirtelen jól felfegyverzett szomáliaiak kereszttüzében találták magukat. A tűzharcban, amely október 4-én hajnalig tombolt, 19 amerikai katona vesztette életét és 73 sebesült meg. A szomáliaiak elszántan és dühödten harcoltak az általuk ellenségnek és betolakodónak tekintett amerikaiak ellen. Nekik sokkal nagyobbak voltak a veszteségeik."

Már a kiírásból sejteni lehetett hogy milyen jó is lesz a játék, és hát így is volt! Volt nyílt harc ugyanúgy mint dzsindzsában lopózós, és volt épületharc is nem is kevés, szóval mindenki megtalálhatta azt a stílust ami szívéhez a legközelebb áll.
Felcsatoltam hát a kamerát, és kezdődhetett a játék:

Az elkészült videó megtekinthető itt:

3 megjegyzés:

  1. 4:15 szép hasast nyomtam :D xD

    VálaszTörlés
  2. Nem kicsit, bizony! :)
    Vetődtél egy nagyot az avarba :)
    De remélem nem gond, hogy beleraktam :)

    VálaszTörlés
  3. Nekem tetszett a videó !

    Még ilyent sokat ! Jo játék volt !

    üdv Kopasz3 Brigantik Győr

    VálaszTörlés