2011. január 25., kedd

Harry Brown vs. Gran Torino

Nem írtam anno a Gran Torino-ról. Pedig az is nagyon tetszett.

Ha lehet akkor azonban a Harry Brown még talán túl is tesz azon!
A közös sztori alapja a következő: Egy leszerelt öreg baka elveszíti feleségét, és unalmas savanyú életét már csak tengeti. Ám egyszer csak megelégeli a környékbeli fiatal banda mindennapossá váló randalirozását, és úgy dönt (úgy döntet vele az élet) hogy felveszi a harcot, s egyedül száll szembe a bandával.
Ennyit röviden a sztoriról. Clint Eastwood Gran Torinoja a történetnek az amerikai verziója, ahol a megkeseredett öregember egy külvárosi kertes házban éli mindennapjait. Egyetlen öröme az életben egy oldtimer Gran Torino kocsi, amire úgy vigyáz mint szeme fényére. 
Michael Caine filmje képviseli az angol verziót, ahol a megkeseredett öregember egy külvárosi panelrengeteg egyik szürke lakásában éli szürke kis életét. Egyetlen öröme az életben már csak a barátjával való sakkmeccsek.
Mindketten próbálnak kimaradni a körülöttük zajló eseményekből, amik mellett azonban már egyre nehezebb  konfrontáció nélkül elmenni. Nem akarnak ők belekeverdni, de az élet úgy hozza....
Mindkét filmben nagyon tetszett, hogy nem akarnak fiatalnak látszani, nem akarnak erőtől duzzadó bombaként robbanni. 
A Gran Torino természetesen hálivúdibb egy kicsit, de épp csak annyira, hogy populárisabb legyen. A Harry Brown egy kicsit vontatottabb, lassabb film de talán kicsit valószerűbb, panelrengetege, és európai mivolta miatt életszagúbb egy európai embernek.
Ezt persze mindenki döntse el maga, melyik jön be neki jobban. Mindkettő remek alkotás amúgy! A G.T. emészthetőbb, a H.B. komolyabb. 

Gran Torino
Imdb: 8,4/10 (143.612)
Saját: 8,4/10

Harry Brown
Imdb: 7,4/10 (18.133)
Saját: 8,5/10


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése