2010. szeptember 27., hétfő

Solitary Man

Michael Douglas Nagyon öreg már....a hajfestéken át is látni, hogy szattyánkorban van erősen. Hozzáteszem nem is sihedert játszik a filmben :) De még így is folyamatosan olyan érzésem volt, hogy korban már nem a kaszanovát kéne játszania, hanem a szépapát. Merthogy amúgy nagypapa a filmben is, csak olyan koráról tudomást nem vevő fajta.
A történet már a lejtő közepétől kapcsolódik főhősünk életébe, de kiderül, nem mindig volt így élete. Menő vállalkozóként, nemcsak jól élt, de megbecsült tagja volt a körülvevő társadalmának. Aztán történik valami. Egészségállapotában változás kezdődik, amitől beszarik, s meghülyül. No nem annyira, mint az Összeomlás c. filmjében. Épp ellenkezőleg: habzsolni kezdi az életet, s korábbi kimért életét átveszi egy kockáztató, minden lében kanál éne. Minden útjába kerülő nőstényt levadász korra, társadalmi helyzetre, családi állapotára tekintet nélkül. Mikor új élete kiderül, feleségétől elválik, és ekkor még felszabadultabban éli a gondtalan mácsók életét. Ekkor kapcsolódhatunk mindennapjaihoz. S nem tellik bele sok idő, újdonsült 18 éves mostohalányát is ágyba dönti, na nem mintha az tiltakozna :) De a dolog kiderül, és ekkor minden a feje tetejére áll. Anyuka nem nézi jó szemmel, hogy luktesók lettek a lányával, s mivel befolyása is van, dühe is, hát megtesz mindent, hogy korosodó főhősünk padlót fogjon. Meg is fogja... Közben még osztogat pár bölcseletet fiatal egyetemistáknak... látszik még rajta néhai csillogása...de már lenyugvóban a napja.

A film végére gyakorlatilag totál padlót fog, ám mikor régi felesége segítő jobbot nyújt neki, nem mond rá egyből igent. Sőt... ha megnézitek, a végén szerintem ti is úgy fogjátok gondolni, hogy nem a biztosat választja a bizonytalannal szemben. Persze ez már csak fikció...hisz nem mutatják meg a végét. A nézőre bízzák ki mit gondol. És jó ez így.
Összességében jó film szerintem, de a nyugodtabb, lassú folyású fajtából. Ne számítson senki pörgős részekre, vagy akárcsak pajzán jelenetekre. A lyányok még egy bimbót sem villantanak el a film közben, Douglast, pedig már csak fej alá feszített kézzel veszi a kamera, gondolom meglepődnénk hogy lehet ilyen ráncos lehet egy mellkas :)
És akkor az értékelés. Jelen esetben az imbd nem mérvadó, lévén hogy csak 2282-en minősítették eleddig, mégpedig 6,7/10-re. Én egy kicsit lejjebb pontoznám...mondjuk úgy egy ponttal 5,7/10-re. Attól semmiképp sem több, de egy egyszernézősnek elmegy unatkozós napon, persze csak komoly embereknek. Az átlag néző szerintem még egy ponttal lejjebb tenné a mércét, amivel nem azt akarom mondani hogy átlagon felüli vagyok :) csak hogy a többség biztos így pontozná. És valahol ott is lehet az igazság: jó film, de csak középszerű.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése