2010. szeptember 24., péntek

Kemencében sült kenyér

Mint azt gondolom mindenki tudja, nagy hódolója vagyok a kulináris élvezeteknek.
Had osszam most meg egyik kedvenc kajakölteményem receptjét. Hátha kedvet kap más is, hogy próbálkozni kezdjen. Higgyétek el megéri, sokkal jobban ízlik az étel, ha magunk készítjük....pláne ha bográcsban és kemencében. :)
Szóval... a menü fujtott hús bográcsban, köretnek pedig kemencében sült házi kenyér. A fujtott húst most nagyon nem részletezném, nagyon hasonlít a marhapörkölt elkészítéséhez, egy kis -ám ízvilágában teljesen mást hozó- különbséggel.

Hozzávalók: (4-5 személyre)

1,5 kg marhahús, 3-4 fej (nagyobb) vöröshagyma, 1 ek zsír, 1 ek pirospaprika, 1/2-1 ek só, 1/2-3/4 cs egész bors, fehérbor, víz


Elkészítés: 

Felszeleteljük a húst tenyérnyi szeletekre. Egy lábasba a zsírra fektetjük a szeleteket. Felkockázzuk a vöröshagymát, és rászórjuk a húsra. A tetejére hintjük a pirosaprikát, sót és az egész borsot. 2/3-1/3 arányban fehérborral és vízzel felöntjük úgy hogy épp hogy ne feldje el. Fedő alatt minimális kevergetés mellett (különben szétmegy a hús) puhára főzzük a húst. (közben a hagyma szaftot képez) Ha a leve elpárolog, és kevésnek bizonyul, kevés vízzel pótolhatjuk. Ha kicsit sok a lé, akkor a fedőt levesszük és elfőzzük. Az a jó ha a szaft nem túl híg.


Tipp: 
Igazi házibulis kaja, mivel sokat nem kell vele foglalkozni, és az elkészülésének 3-4 órája alatt a hangulat is megalapozható ;) Különösen jó buli ha bográcsban készítjük! Ekkor nem fedő alatt fő a hús, és az illata odavonzza a környékbelieket is :)

Nade most jön a lényeg...a házi kenyér!

Hozzávalók: (2,5 kg-os kenyérhez)

2,0 kg (kenyér)liszt, 2 csapott ek porkovász (búzakovász), 30 g élesztő, víz, só, 2 db közepes-nagyobb krumpli

Elkészítés: 
Először a kovászt készítjük el. 


Kb 35 dkg lisztet a kovásszal, élesztővel hozzáadjuk 2,5 dl vízhez, összegyúrjuk és egy-másfél órát kelesztjük. (Ruhával letakarjuk a tálat, és langyos helyen pihentetjük.)

Egy óra elteltével buborékosnak kell lenni a massza tetejének.


Ekkor 85-90 dkg lisztet hozzáadunk, sózzuk (2 púpos ek), és ~0,5L vízzel gyúrhatóra higítjuk. Cipó formára gyúrjuk, majd hagyjuk kelni egy órát (letakarva).

Közben a két krumplit megfőzzük, összetörjük. A kenyértésztához keverjük, és jól átgyúrjuk. 

Majd újra kelesztjük a tésztát. Egy óra múlva újra átgyúrjuk. 

(4-5-ször is át kell gyúrni. Gyúrás közben a maradék liszttel midig megszórjuk a tál falát, a tészta tetejét, hogy kelés közben ne tapadjon a tál falához).

Utolsó átgyúrás után tegyük a sütő tepsire (vagy sütőlapátra ha kemencében csináljuk) amit előtte jól belisztezünk.

Behelyezzük a sütőbe (kemencébe), egy bögre vizet teszünk mellé, és készre sütjük. 

Ez kemencében kb 1-1,5 óra, a kemence hőfokától függően.




Tipp: Ha a finomliszt helyett teljeskiőrlésű kenyérlisztet használunk, barna kenyeret kapunk, ami még egészségesebb!

Amikor kész a kenyér, megszegjük
...és az elkészült bográcspörkölttel fogyasztjuk...
Valami mennyei...
Jó étvágyat ! ! !



3 megjegyzés:

  1. :) Jó látni, hogy Lilo elvan mióta hazatért!

    Am Én is szoktam kenyeret sütni...Emlékszem az első olyan volt, mintha...Simán tészta lett volna:D Elborult és széttört...Szó szerint...De mióta egyre többször csinálom, azóta mindíg egyre jobb és jobb lesz:)

    Tudod mit egyél? Kenyérlángos! Az a fasza!

    VálaszTörlés
  2. :) Nem is jártál messze! Múlt héten, mikor Daveouték itt voltak, a tésztából kivettem egy zsemle méretet, és kinyújtottam langallónak. Hozzáteszem a langallótészta NEM úgy készül mint a kenyér tészta...mégis NAGYON fini lett ! ! !

    VálaszTörlés
  3. Látod, tudok én:)

    Nem csinálsz nekem olyan gulyást, mint a Talin?:D AC/DC-t nem viszem, mert akkor nekem nem marad:D

    VálaszTörlés