2011. március 3., csütörtök

Dr. Halál

You don't know Jack.
A film Dr Jack Kevorkian-ról szól. életének azon szeletéről, mikor legalizálni akarta az eutanáziát az Egyesült Államokban.
Kezdjük ott, hogy Al Pacino nagyot játszott!!! Eleve jó választás volt a szerepre, mert nagy a hasonlóság közte, és az igazi Kevorkian között. És végre nem gesztenyebarnára festve játszik! Nagyon bénán áll neki a hajfestés.... Végre igazi ősz buksival játssza szerepét. Igaz öreg már a szentem, de a szerében még öregebbnek tűnik. Úgy csoszog, úgy görnyed... pazar! De ennyit a magasztalásáról :)
/Sokkal öregebbnek láttam elképzeléseimnél Susan Sarandont, aki egy évvel ezelőttig egyik kedvenc színészem Tim Robbins felesége volt. Tim volt a kapcsolatban a fiatalabb, mostanra elég látványos lehetett köztük a korkülönbség...de mindegy is, már nincsenek együtt./
A film az eutanázia kényes kérdését feszegeti. A film mellette foglal állást, de ez nem a film hibája, ez "csak" egy dokumentumfilm. Szóval bemutatja az igazi Dr. Halál küzdelmét a jogrendszerrel, és csatáját, hogy elérje az eutanázia legalizálását. Nem elégszik meg azzal, hogy őt békénhagyják a szervek, mivel többszöri letartóztatása ellenére is mindig felmentik, hisz nem találnak olyan jogszabályt ami tiltaná az öngyilkosságban való segítségnyújtást. Az eutanáziát ugyanis úgy végzi, hogy a halálos szert végsősoron maga a páciens indítsa el, így a doktort csak mint segítségnyújtót lehetne elítélni. Erre vonatkozó rendelet azonban nincs.
De elkövet egy hibát, és egyik páciensét sajátkezűleg segíti át a túlvilágra, s az erről készüt videóanyagból TV-s műsort készíttet. Ez beteszi a kaput az államnál, és elítélik gyilkosság vádjával. 8 évig ül börtönben, 2007-ben szabadul. Az igazi Kevorkian ott volt a film bemutatóján.
Azt hogy ki ért egyet az eutanáziával, ki nem, azt nem feszegeti a film. Mindenki döntse el maga. A film csak bemutatja az egyik oldal harcát a másikkal, amit persze minden néző másként élhet meg. Azok akik nem tapasztaltak szűk ismerettségi körükben gyógyíthatatlan betegségből eredő elviselhetetlen fájdalmat, valószínűleg ellenzik, akik igen, azok talán egyetértenek vele valahol. Embere válogatja... De a film szerintem tetszeni fog mindkét oldalnak! Legalábbis nekem tetszett! Komoly film, jó színészekkel, érdekes témával. Ajánlom!
Imdb: 7,8/10 (5.956)
Saját: 7,5/10

1 megjegyzés:

  1. nincsenek ugyan együtt, de susan, egy a férjénél is fiatalabb sráccal él:)

    miért gondolod, hogy csak visszafelé működik? idősebb férfi fiatal nő kontra fiatal férfi idősebb nő

    a film tetszett :)

    VálaszTörlés