2012. január 8., vasárnap

Lili - Dorka 9 hónaposak


Hát egyre ritkulnak a bejegyzéseim, de ezt gondolom mindenki észrevette. Felesleges lenne azonban mindent az idő hiányára fogni, mert ugyebár az embernek arra van ideje, amit akar. Persze ez is durva megfogalmazás, de tény, hogy kevesebb "kényszert" érzek magamban mint az elején. Ami nem jelenti azt, hogy ne örülnék az apaság minden percének, sőt. Be kell valljam töredelmesen (amit gondolom minden lányos-apa megért, és átérez) egyre "szerelmesebb" vagyok a lányaimba! :) Ahogy fejlődnek, ahogy nőnek, és ahogy egyre inkább ragaszkodnak az emberhez, úgy lopják egyre beljebb magukat a szívembe. És anyuka szívébe is, amit leginkább onnan veszek észre hogy (szinte) kiszorultam onnan :) Megtelt a ház nunaszaggal, én meg a perifériára kerültem :) De azért meg vagyok itt is, nem panaszkodom (nem a francokat nem, egyfolytában hangot adok kirekesztettségemnek), innen nézem hogyan cseperednek, és innen írom ezt a bejegyzést is :)
Nézzük a legutóbbi bejegyzés óta milyen változásokon is mentünk keresztül, hogy telnek napjaink, hol állunk a fejlődésben.
6:30-7:00 között szoktak ébredni a lányok, de ez betudható a téli napjárásnak is, ekkor kezd ugyanis világosodni. Reggelire tápszert kapnak, böfi, aztán kezdődik a vihánc. Jól ki szokták magukat aludni, úgyhogy a 9:30 körüli tízórai eljöveteléig megy a "rendetlenkedés". Tízóraira valami gyümölcspépet kapnak, Eri úgy szokott nekik összeturmixolni mindenféle jót. Utána majdnem délig alszanak. Ebédre bébipapit kapnak. 8+ hónapos korban már annyiféle bébiétel van, hogy Tom Hanks jut eszembe egy egy bevásárlásnál, mikor az egyik kopó másik ebben Hutchnak vásárol: Ez is kutyakaja (értsd nálam: bébipapi)??? Az van ráírva: szalonnás-pulyka...
De tényleg olyanok vannak, mint: Hawai pulyka burgonyával, alma-őszibarack csirkehússal, sütőtök sertésmájjal, és alma-sárgarépa zabpehellyel. :) Őrület :) Nem is tudom én hogy tudtam felnőni ezek nélkül :)
Ebéd után játék van, 13:00-14:00 fele Eri felmálházza őket, és irány a park. Van hogy két órára is eltűnnek, főleg ha elalszanak sétakocsikázás közben. Ilyenkor jobb velük addig kint lenni amíg lehet, mert ha bejövetelkor felébrednek, akkor már lehetetlen visszaaltatni őket, és estére mi isszuk meg a levét. Miután megjönnek a sétából 16:00 felé, kapnak egy kis uzsonnát, rendszerint valami joghurtot, vagy túrókrémet. Séta után teli hassal viszont jólesik egy kis szundi, úgyhogy alszanak egy keveset.
A fürdetést így télidőben el szoktuk kezdeni 17:45-18:00 között, aztán jön a vacsora, ami a reggelihez hasonlóan tápszer, majd böfi után a lefektetés. Így ágyban szoktak már lenni 18:45-19:00 felé. Ekkor van lehetősége Erinek elugrani vásárolgatni, DM, Eurosbolt, CBA, amiket én a szokásos bevásárlás alatt nem tudok megvenni, mert ezek speckó dolgok, balga férfi ember képtelen lenne őket megvenni. Az ok persze inkább az, hogy ezek lemaradtak a bevásárló listáról, amit hiába kértem, képtelen volt átgondolva összeállítani, ezért nem vettem. Ilyen vagyok: listás :)
Lilihez éjszaka többször fel kell kelni, mert felsír a cumijáért. Dorka ahogy lerakjuk, elfordul oldalra, bekapja az ujját, arcához szorítja a szopikendőjét  és reggelig alszik.
A fejlődésben úgy állnak, hogy Dorkának kb öt hónapos korában előbújt a két alsó elülső foga. Mostanra pedig már nyolc foga bújik, lassan tele lesz a szája mosolygáskor :) Lili kicsit le van maradva, neki egyelőre csak az alsó elülső kettő van kint (hét hónaposan bújtak ki), de a nyűgösségéből, a nyáladzásából, és a rágóingeréből arra következtetünk, hogy hamarosan nála is beindul a fogzás a felső sorban is.
Legutóbbi védőnői látogatáskor a hivatalos versenysúlyuk 8,30kg.
Már egész szépen gügyögnek, megy a bababa-tatata-tyetyetye-mamama-apapapa. Dorkának megtanítottam  az indiánkiáltást :) Ha a szája elé teszem a kezem, kitátja a száját, és elkezdi ÁÁÁÁÁÁÁÁÁ én meg finoman paskolom a száját, és tisztára mintha egy rezervátumban lennénk :) Lili kicsit félreértelmezi még a feladatot, és inkább köpköd, nagyon aranyos :)
Lili már november végén-december elején elkezdett négykézláb hintázni előre-hátra, Dorka vagy két héttel később leste el tőle a technikát. Azóta Dorka már kúszik amerre lát, de négykézláb még ő sem tud mászni. Lili a négykézlábas hintapalintáról egyelőre csak hátrafele tolat. Reméltem hogy a karácsonyi szünetben megindulnak négykézláb, de ez még várat magára. Nem ússzuk meg, minden bizonnyal hamarosan megindulnak.
És akkor a végére pár kép az elmúlt időszakról:

Ha esik, ha fúj, a leszállóegység útra kész.              Délutáni móka-kacagás.

Lilinek kellett egy nap mire megszokta, de aztán neki is megtetszett a labda-sátor.

 Így jár az aki tolatva közlekedik :)         Alváshoz készülődünk, cumi szopipárna betárazva.

 Ez nagy találmány, Lili nagyon szeret ugribugrizni benne, Dorka még csak lesi, ő inkább állna már.

 Lefekvés előtt egy kis vihánc anyuval, és a mostanra elmaradhatatlan fogmosás.

Az ajándékok, és azok "szakszerű" kicsomagolása érdekesebb volt mint maga a karácsonyfa.

 Grimaszolás már megy :)    És  megvolt az első talajmechanikai mintavétel is.

Hát ez egy nagyon szuper játék! Ülni a lavórban és a kosárban... nem sok vidámabb dolog van ettől :)


1 megjegyzés: